2023-06-28 13:25:43

Škola za primjer: Eko kamilica i povrće uspješno uzgojeni i ove sezone

Žetvom kamilice i radom u plasteniku završili su nedavno i posljednji dani praktičnog dijela nastave za učenike triju poljoprivrednih smjerova Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači: poljoprivredni gospodarstvenik, mehaničar poljoprivredne mehanizacije i agroturistički tehničar.

Učenici završnih razreda javit će se na burzu rada ili odmah početi raditi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima svojih roditelja gdje će jednoga dana preuzeti i vođenje, a oni koji su se odlučili studirati pokušat će upisati jedan od željenih fakulteta.

Za nastavnike, profesore, mentore i menadžment, međutim, još nema odmora jer škola upravlja jakim poljoprivrednim gospodarstvom i restoranom u središtu mjesta. S druge strane, za novu školsku godinu valja popuniti svih 80 mjesta pa promocijama i prezentacijama potiču učenike za upis u jedan od sedam smjerova.

S učenicima prvog razreda smjera agroturistički tehničar Martinom Mihoković, Patrikom Šubićem i Davidom Maresićem proveli smo pod jednim od dva plastenika veličine 300 četvornih metara posljednji dan prakse u ovoj školskoj godini. U njima pod budnim okom profesora Dalibora Petričušića uzgajaju razne vrste ekološkog povrća. Ono se proizvodi za kuharski praktikum i za potrebe školskog restorana Stara Pivnica u centru Pitomače. Osim u plastenicima, proizvode ga i na približno tisuću četvornih metara otvorenog prostora.

"Trideset posto povrća koje gosti konzumiraju iz naše su ekološke proizvodnje s tendencijom porasta tog postotka u narednim godinama kada se opremimo s više plastenika i osposobimo školski vrt na otvorenom", kaže struč. spec. ing. agr. Marko Kovač, koordinator školskog projekta RCK Panonika.

Ukupna poljoprivredna proizvodnja odvija se na 50 hektara, od čega je državnog poljoprivrednog zemljišta 38. Sve površine su u ekološkom načinu proizvodnje. U proizvodnoj godini uzgajaju se dvije kulture na većini površina, prvo kamilica (23 ha eko, 6 ha prijelazni period, očekivani prinos 700 kg/ha), pa nakon nje soja (23 ha eko, 1,5 ha prijelazni period 2. godina, 13 ha prijelazni period 1. godina, očekivani prinos 1.000 kg/ha).

Uzgaja se još kukuruz (4,5 ha prijelazni period 1 godina, očekivani prinos 5.000 kg/ha) i heljda (5 ha prijelazni period 2. godina, očekivani prinos 1.000 kg/ha).

"Škola proizvodi ekološku kamilicu kao primarnu kulturu, ugovorenu u suradnji s tvrtkom Plantaže d.o.o., s kojom imamo sklopljen sporazum o poslovno tehničkoj suradnji, gdje oni odrađuju dio agrotehničkih operacija za koje nismo opremljeni ili da nam ubrzaju proces proizvodnje u sjetvi, berbi, sušenju", objašnjava Kovač.

Dodaje kako učenici u proizvodnim pogonima za preradu ljekovitog bilja prolaze vježbe, uče o procesu prerade kamilice, upoznaju se s cjelokupnim procesom proizvodnje i prerade do faze sirovine za pakiranje čajeva.

Tog je dana školu i njihove poljoprivredne površine posjetio Davor Žagar, agronom iz tvrtke Pro-eco d.o.o., specijalizirane za savjetničke usluge i distribuciju širokog asortimana proizvoda za organsko gospodarenje. Kako škola od prvih dana proizvodnje ulazi u ekološki sustav odmah su počeli s korištenjem registriranih sredstava za ekološku proizvodnju.

Upotrebljavaju peletirana gnojiva raznih formulacija u proizvodnji povrća. U ovisnosti o kulturi, tehnologiji proizvodnje i potrebnom tretmanu koriste sljedeća sredstva: Ilsamin N90Pro-aminPro-bacIlsamin BoroEquisetumNeemAzal®-T/SPyregard i IlsaNeem

"Stručnjaci Pro-eca aktivno nas savjetuju u korištenju pojedinog sredstva i tako zajedno pronalazimo optimalne procese za primjenu kako bismo postigli najbolje rezultate, prvenstveno u proizvodnji ekološke kamilice", napominje Kovač ističući da su sa svim korištenim sredstvima izuzetno zadovoljni, ispunjavaju sve karakteristike koje se navode što im omogućuje sigurno i profitabilno bavljenje ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom.

Suradnja se razvijala postupno, iz godine u godinu ti su poslovni odnosi sve čvršći i čvršći. Naš sugovornik ističe savjetnički dio u kojem sugestije s prve crte informacija pomažu u poboljšanju u prinosu i kvaliteti cvjetova kamilice u pogledu eteričnih ulja.

"Dobra stvar su manji pokusi gdje možemo, pred učenicima, isprobavati sredstva i objasniti im koje su novine. To se uvijek dobrim pokaže jer svake godine dobivamo neke nove informacije pa prema njima sljedeće godine pokušamo s novim sredstvima da, ili riješimo problem koji je prije nastao ili djelujemo preventivno i spriječimo nove probleme vezane uz pojavu bolesti, štetnika i nedostatka hraniva", nadopunjuje ga Žagar.

Dodatni izazov kad kamilice je što ona mora biti sto posto ekološki čista i što je iz sezone u sezonu tržište sve zahtjevnije.

"Zato im nudimo proizvode nastale demeter smjernicama ili certificirane uredbama Europske unije pa nema nikakvih rezidua", zaključuje Žagar.

(Napomena: tekst i fotografije preuzeti s portala Agroklub.com).

 


Srednja škola Pitomača