preskoči na sadržaj

Srednja škola Stjepana Sulimanca

 > Naslovnica
Novi promotivni video Srednje škole Stjepana Sulimanca


Vijesti

Obilježen Svjetski dan hrane

Autor: Marina Markanović, 20. 10. 2025.

U četvrtak, 16. listopada 2025., u našoj smo Školi obilježili Svjetski dan hrane na temu Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost. U sklopu FoodEducators programa organizirali smo predavanja i radionice.

Na radionicama su sudjelovali učenici 1.d razreda kuhar/konobar/slastičar, 1.a razreda upravno-poslovni referent i agroturistički tehničar, 1.e i 2.e razreda farmaceutski tehničar te 3. d razreda kuhari.

U sklopu FoodEducators programa profesorica Mirna Sudec organizirala je radionicu Odakle dolazi naša hrana. Odabrano je lokalno voće - jabuka i uvezeno voće - banane o kojima su učenici izradili plakat istražujući kako se oni proizvode te odakle putuju do našeg stola.

Isto tako, provedena je i radionica Hrana u laboratoriju: eksperiment s jabukama gdje su učenici promatrali enzimsko posmeđivanje jabuka u različitim uvjetima. Učenici su istraživali promjene na hrani i naučili da je hrana živi materijal koji se mijenja u interakciji s okolinom.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hrane profesorica hrvatskoga jezika Ana Jakupec-Rakijašić držala je predavanje pod nazivom Primjena upućivačkih tekstova u praktičnoj nastavi s naglaskom na pisanje i razumijevanje recepata. Cilj predavanja bio je istaknuti važnost razvijanja vještine pisanja i razumijevanja recepata za pripremu hrane.

Nastavnica engleskoga jezika Ana-Mari Bajser održala je radionicu o idiomatskim izrazima „Food Idioms“ u kojoj su učenici proširili vokabular ustaljenim izrazima koji uključuju riječi vezane za hranu, a kojima engleski jezik obiluje. Učenici su spajali izraze i objašnjenje izraza na engleskom jeziku te ih koristili u vlastitim rečenicama. Kako takvi izrazi često nemaju puno smisla ako se shvate doslovno, a neki su teško ili nikako prevodivi na hrvatski jezik, učenici su imali priliku i uočiti različitosti između vlastite kulture i one engleskog govornog područja.

Tijekom radionica dio učenika svakog razreda napravio je voćnu salatu za sve učenike koju smo rado pojeli, a učenici ugostiteljskih zanimanja naučili su primijeniti pravila osobne higijene za rad u ugostiteljstvu.

 




CMS za škole logo
Srednja škola Stjepana Sulimanca / Dravska 41, HR-33405 Pitomača / ss-stjepana-sulimanca.skole.hr / ured@ss-stjepana-sulimanca.skole.hr
preskoči na navigaciju